Skip to main content

A macaron története

A macaron szó hallatán neked is Franciaország jut eszedbe?
A francia desszertként elhíresült finomság valójában nem is francia, hanem olasz eredetű.

Bár a források eltérő adatokat írnak le, de a legtöbb feljegyzés szerint a 14. százaban, Velence területén készítették először. Receptje később került csak át Franciaországba, feltehetően Medici Katalin vihette át Firenzéből 1533-as években. Mai formáját viszont ténylegesen a franciáknak köszönheti, ezért titulálják az ő édességüknek.

Az olasz macaron és maccherone nevekből alakult ki a mai francia macaron elnevezése is.

Elődje hozzávalói alapján darált mandulából és tojásfehérjéből állt, illetve különböző olajos magvakat használtak fel hozzá. 1830-ban már adtak az alaptészta rétegeihez egy-egy alapanyagot, mint például különféle liköröket és lekvárokat, amely már közelebb vitt minket a ma is ismert süteményhez. Az igazán nagy áttörést végül a Macaron nővérek hozták meg a sütemény számára. Marguerite Gaillot és Marie- Elisabeth Morlot nővérek a francia forradalom idején a sütemények eladásából befolyt összeggel próbálták magukat és Nancy-ben található kolostorukat fenntartani. Macaron nővérek (Les Soeurs de Macaron) névvel nyitott cukrászdájukban még krém nélkül árulták a falatnyi finomságokat. 1930-ban a francia Laudrée cuki cukrásza, Pierre Defontaines álmodta meg a macaron végső formáját, amelyet ma már a világ minden táján ismernek és előszeretettel fogyasztanak.

0
    0
    Kosár
    A kosár üres