Skip to main content
Ötvös Zsuzsanna

Ötvös Zsuzsanna cukrászséf

Ötvös Zsuzsanna pályaváltó cukrász, aki klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként 11 éve indította el Praliné Paradicsom nevű blogját. Először a csokoládé világa varázsolta el: a doktori fokozat megszerzése után 2014-ben végleg pályát váltott, és Szántó Tibor bean-to-bar csokoládéműhelyében helyezkedett el. Két és fél év után úgy érezte, szélesebb játszótérre van szüksége, így a csokoládékészítésről ekkor az éttermi cukrászatra váltott.

Több neves budapesti fine dining étterem után 2019 óta a Michelin-ajánlott Laurel Budapest étterem cukrászséfje – a Michelin Guide a honlapján külön kiemeli munkáját az étterem leírásánál („desserts are a highlight”). Szakterülete elsősorban fine dining tányérdesszertek készítése, de itt megkapta azt a szélesebb játszóteret, amit keresett: a tányérdesszertek mellett kovászos pékáruk készítése, francia stílusú péksütemények (viennoiseries) készítése egyes fogásokhoz, csokoládékészítés, drazsírozás, bonbonkészítés, klasszikus francia petits fours készítése. Mindezek mellett a vegán cukrászatban is elmélyedt az étteremben kínált növényi alapú degusztációs menüsor miatt. Ízközpontú desszertjeiben a minimalizmusra törekszik, kisszámú, ízhangsúlyos elemet vonultat fel a tányérjain felesleges sallangok nélkül. Célja, hogy a modern tányérdesszertekben a gyökereit is megmutassa kreatív módon: így válhat a hájas tészta, a kézzel húzott rétes vagy a mézes krémes egy-egy desszert izgalmas központi szereplőjévé.

Két sikeres cukrászkönyv szerzője. 2018-ban jelent meg nagysikerű, azóta többször újranyomott első könyve, a Kreatív desszertiskola (Libri Kiadó). Majd ezt követte 2020-ban a Régi receptek, mai desszertek (HVG Könyvek).

0
    0
    Kosár
    A kosár üres